kawa arabica czy robusta

Zwykło się uważać, że jeżeli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa w ziarnach arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica Jemen
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok oraz lubi ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dogłębnie skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.