włoska restauracja w Krakowie

Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wobec tego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i właściwe dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również apetyczne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, jakkolwiek także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

włoskie jedzenie Kraków

Zerknij na kilka poniższych czynników, jakie stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie wymagane wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są pierwszorzędne, ale te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.