Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, które oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów i duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. Pasta czyli makarony Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film