Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są bardzo doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film