Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na całym globie. Dziś skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.